Türkiye'deki enflasyon neden yüksek ?

Ceren

New member
Türkiye’de Enflasyon Neden Yüksek? Sahadan Bakınca Gerçek Resim

Türkiye’de enflasyon meselesi uzun süredir ekonomi sayfalarının değil, doğrudan hayatın konusu. Teoride grafiklerle, oranlarla anlatılıyor ama işin mutfağında olan biri için mesele çok daha basit ve sert: aynı malı aynı fiyata ertesi hafta yerine koyamamak. Bir esnafın, bir üreticinin ya da küçük bir işletme sahibinin gözünden bakınca enflasyon sadece “artış” değil, sürekli yer değiştiren bir zemin gibi.

Bu yüzden “neden yüksek?” sorusu aslında tek cümlelik bir cevapla geçiştirilemez. Çünkü ortada tek bir sebep değil, üst üste binmiş çok katmanlı bir yapı var.

Maliyetlerin Sürekli Yukarı Çekmesi

Sahadan bakınca ilk görülen şey maliyet baskısı. Bir ürünün raf fiyatı artıyorsa, çoğu zaman sebep satıcının keyfi değil, tedarik zincirindeki yukarı doğru hareket.

Enerji maliyetleri, Türkiye gibi üretimde ithal girdiye bağımlı ülkelerde doğrudan fiyatlara yansıyor. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt… Bunlar sadece ev faturası değil; üretim bandının da ana girdisi. Bir fırıncı için un kadar önemli olan şey elektrik faturası, bir nakliyeci içinse mazot.

Kur oynaklığı da bu noktada belirleyici. Döviz yükseldiğinde sadece ithal ürünler değil, yerli üretimin de maliyeti artıyor çünkü makine parçalarından ham maddeye kadar pek çok şey dışa bağlı. Bu da fiyatların sürekli yukarı doğru “yeniden ayarlanmasına” neden oluyor.

Küçük esnafın baktığı yer tam da burası: “Ben zam yapmıyorum, maliyet değişiyor.”

Kur ve Güven Meselesi

Enflasyonun yüksek kalmasının en kritik parçalarından biri kur istikrarı. Kur sürekli hareketliyse, kimse uzun vadeli fiyat tutamıyor. Çünkü herkes şunu biliyor: bugün sattığı ürünün yerine koyma maliyeti yarın farklı olacak.

Bu durum sadece fiyatı değil, davranışı da değiştiriyor. Toptancı daha temkinli fiyat verir, perakendeci risk payı koyar, tüketici ise “nasıl olsa artacak” diye erken alım yapar. Zincir böyle çalışınca enflasyon kendi kendini besleyen bir döngüye dönüşür.

Güven konusu burada devreye giriyor. Ekonomide güven zayıfladığında rakamlar bile tek başına anlamını kaybeder. Çünkü herkes geleceği tahmin etmeye değil, belirsizliği yönetmeye çalışır.

Talep, Gelir ve Harcama Gerçeği

Enflasyonun bir tarafı maliyetse, diğer tarafı talep. Türkiye’de gelir dağılımı ve tüketim alışkanlıkları bu dengeyi etkiliyor.

Bazı dönemlerde piyasaya giren para ve kredi genişlemesi, talebi hızlı artırabiliyor. Ancak üretim aynı hızda artmadığında fiyatlar yukarı gidiyor. Burada mesele sadece “çok para var” değil; paranın doğru alanlara mı gittiği sorusu.

Özellikle tüketim odaklı harcamaların güçlü olduğu ekonomilerde, talep baskısı fiyatları yukarı iter. İnsanlar geleceğe güvenmediğinde tasarruf yerine harcamayı tercih edebiliyor. Bu da kısa vadede piyasayı daha da ısıtıyor.

Üretim Yapısı ve Bağımlılık Sorunu

Türkiye ekonomisinin en temel yapısal konularından biri ithal girdi bağımlılığı. Yani üretmek için dışarıdan alınan parçaların, ham maddelerin ve enerji kaynaklarının oranı yüksek.

Bu ne demek? Şu demek: döviz arttığında sadece ithal ürünler pahalanmaz, yerli üretim de zincirleme etkilenir. Bir tekstil atölyesi kumaşı dövizle alıyorsa, kurdaki artış doğrudan tişört fiyatına yansır.

Bu yapı kırılmadıkça, enflasyonun tamamen kontrol altına alınması zorlaşıyor. Çünkü içeride ne kadar üretim yapılırsa yapılsın, maliyetlerin bir kısmı dışarıya bağlı kalıyor.

Fiyatlama Davranışı ve Alışkanlıklar

Sahada en çok dikkat çeken konulardan biri de fiyatlama davranışı. Enflasyonun yüksek olduğu bir ekonomide işletmeler sadece maliyeti değil, geleceği de fiyatlıyor.

Bir mal bugün 100 liraysa ve bir ay sonra 120 olacağı düşünülüyorsa, satıcı şimdiden 110’dan satmayı tercih edebiliyor. Bu durum “beklenti enflasyonu” dediğimiz şeyi oluşturuyor.

Küçük işletmelerde bu daha görünür. Çünkü büyük şirketler kontratlarla çalışırken, küçük esnaf günlük fiyat ayarlamak zorunda kalıyor. Bu da fiyat etiketlerinin sürekli değişmesine neden oluyor.

Müşteri açısından bakınca bu durum kafa karıştırıcı; esnaf açısından ise hayatta kalma refleksi.

Vergiler, Düzenlemeler ve Maliyet Zinciri

Türkiye’de fiyatlara etki eden bir diğer önemli unsur vergi ve düzenleme yapısı. Dolaylı vergiler birçok üründe nihai fiyatı artıran önemli bir bileşen.

Akaryakıttan gıdaya kadar geniş bir alanda vergiler, maliyetin üzerine ekleniyor. Bu da enflasyonun “görünmeyen” kısmını oluşturuyor.

Ayrıca düzenlemelerdeki değişkenlik de işletmeler için plan yapmayı zorlaştırıyor. Bir işletme ne kadar öngörülebilir ortamda çalışırsa, fiyatlarını o kadar stabil tutabilir. Ancak sık değişen koşullar bu dengeyi bozuyor.

Günlük Hayata Yansıması: Rakam Değil Gerçek

Enflasyonun gerçek etkisi market rafında, kirada, faturada ortaya çıkıyor. Küçük esnaf için bu şu anlama geliyor: aynı ciroyu yapsa bile, ertesi ay aynı ürünleri yerine koyamamak.

Tüketici tarafında ise alışveriş alışkanlıkları değişiyor. İnsanlar artık haftalık değil, günlük plan yapıyor. Büyük alışverişler erteleniyor ya da parça parça yapılıyor.

Kira artışları özellikle şehir hayatında ciddi baskı oluşturuyor. Bir işletme için kira sabit kalmıyorsa, tüm planlama bozuluyor. Bu da fiyatlara yeniden yansıyor.

Zincir böylece kapalı bir döngüye dönüşüyor: maliyet artıyor, fiyat artıyor, beklenti artıyor.

Sonuç Yerine: Kırılgan Denge

Türkiye’de enflasyonun yüksek olmasının tek bir nedeni yok; kur, maliyet, beklenti, üretim yapısı ve tüketim davranışı aynı anda etkili oluyor. Asıl mesele bu parçaların birlikte çalışması.

Sahadan bakınca görünen şey şu: enflasyon sadece ekonomik bir veri değil, günlük hayatın ritmini belirleyen bir sistem. Küçük esnafın her gün yeniden fiyat yazması, tüketicinin her alışverişte karar değiştirmesi, aslında bu sistemin en görünür yüzü.

Ve bu yapı içinde en küçük değişim bile zincirin tamamını etkileyebiliyor.