Koronavirüs Hastalığı Ne Kadar Sürede Geçiyor?

Hasan

New member
Covid-19 2019’un sonunda ortaya çıktı, ancak bazı hastaların tam sağlığına dönmesinin uzun zaman alabileceğine dair işaretler var.

İyileşme süresi, ilk etapta ne kadar hasta olduğunuza bağlı olacaktır. Bazı insanlar hastalığı hızlı bir şekilde geçirir, ancak bazıları için özellikle kronik hastalıkları bulunanlar için kalıcı rahatsızlıklar bırakabilir.

Yaş, cinsiyet ve diğer sağlık sorunları koronavirüs‘den daha ciddi hastalanma riskini artırır.

Tedavi ne kadar hızlı olursa ve ne kadar uzun süre uygulanırsa iyileşme o kadar kısa sürer.

Sadece hafif belirtiler varsa?
Covid-19 hastalığına yakalanan çoğu insan sadece ana belirtiler geliştirir. Öksürük veya ateş. Ancak vücut ağrıları, yorgunluk, boğaz ağrısı ve baş ağrısı yaşayabilirler.

Öksürük başlangıçta kurudur, ancak bazı insanlar sonunda virüs tarafından öldürülen ölü akciğer hücrelerini içeren mukus öksürmeye başlayacaktır.

Bu belirtiler yatak istirahati, bol miktarda sıvı ve parasetamol gibi ağrı kesici ile tedavi edilir.

Hafif semptomları olan insanlar iyi ve hızlı bir iyileşme yapmalıdır.

Ateş bir haftadan az bir süre içinde geçebilir, ancak öksürük devam edebilir. Çin verilerinin bir Dünya Sağlık Örgütü (WHO) analizi, toparlanmanın ortalama iki hafta sürdüğünü söylüyor.

Daha ciddi belirtiler olursa ne olur?
Hastalık bazıları için çok daha ciddi hale gelebilir. Bu hastalığın belirtisi ortalama 7-10 arasında kendini gösterme eğilimindedir.

Dönüşüm ani olabilir. Nefes almak zorlaşır ve akciğerler iltihaplanır. Çünkü vücudun bağışıklık sistemi savaşmaya çalışıyor olsa da aslında aşırı tepki veriyor ve vücut teminat hasarı yaşıyor.

Bazı kişilerin oksijen tedavisi için hastanede olmaları gerekebilir.

GP Sarah Jarvis şöyle diyor: “Nefes darlığı hastaları için biraz zaman alabilir. Vücut, yara izi ve iltihaplanmaya başlıyor.”

Yorgunluğun devam etmesi ile iyileşmenin iki ila sekiz hafta sürebileceğini söylüyor.

Yoğun bakıma ihtiyacım olursa ne olur?
DSÖ , 20 kişiden birinde bir kişinin yatıştırılıp ventilatöre konulmasını içeren yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyacağını tahmin etmektedir .

Hastalığın ne olduğuna bakılmaksızın yoğun veya kritik bakım ünitesindeki (YBÜ) herhangi bir büyünün iyileşmesi zaman alacaktır. Hastalar eve gitmeden önce düzenli bir servise taşınır.

Yoğun Bakım Fakültesi Dekanı Dr Alison Pittard, kritik bakımdaki herhangi bir büyünün ardından normale dönmenin 12 ila 18 ay sürebileceğini söylüyor.

Bir hastane yatağında uzun süre kalmak kas kütlesi kaybına yol açar. Hastalar zayıf olacak ve kasların tekrar birikmesi zaman alacaktır. Bazı insanlar tekrar yürümek için fizyoterapiye ihtiyaç duyacaktır.