Aşırı Dinci Yahudilere Ne Denir ?

Hypophrenia

Global Mod
Global Mod
Aşırı dinci Yahudilere ne denir?

Aşırı dinci Yahudilere "Haredi" denir. Haredi, İbrani kökenli bir terim olup, "titrek" veya "korkak" anlamına gelir. Bu terim, genellikle, geleneksel Yahudi inançlarını ve uygulamalarını son derece katı bir şekilde takip eden ve modern dünyadan izole olmuş toplulukları ifade etmek için kullanılır. Haredi Yahudileri, Yahudi hukukunu (Halakha) ve dini metinlerin yorumlanmasını son derece ciddiye alırlar ve yaşamlarını bu kurallara göre şekillendirirler.

Haredi Yahudileri kimlerdir?

Haredi Yahudileri, genellikle, Ortodoks Yahudilik içinde özel bir kesimi temsil ederler. Bu grup, genellikle Hasidik ve Litvanya (Yeshiva) geleneği olmak üzere iki ana alt grubu içerir. Hasidik Harediler, mistik ve daha duygusal bir dinî anlayışa sahipken, Litvanya Haredileri daha akademik ve katı bir yaklaşım benimserler. Haredi topluluklar, genellikle, belirli bölgelerde yoğunlaşmıştır ve kendi içlerinde sıkı dini ve sosyal yapılarını korurlar.

Haredi Yahudilerinin yaşam tarzı

Haredi Yahudileri, yaşamlarını dini yasalara (Halakha) ve geleneklere göre düzenlerler. Bu, günlük yaşamın her yönünü etkiler, yemek hazırlığından kıyafet seçimine kadar birçok alanda belirleyici olur. Örneğin, Cumartesi günleri, Şabat günü olarak bilinir ve bu gün boyunca çalışmak, elektronik cihazları kullanmak ve hatta ateş yakmak gibi faaliyetler yasaklanır. Ayrıca, dini giyim kurallarına uymak da önemlidir ve erkekler genellikle uzun siyah pelerinler ve şapka gibi geleneksel kıyafetler giyerler.

Haredi topluluğunun eğitim sistemi

Haredi topluluklar, eğitimi son derece önemserler ve kendi içlerinde özel bir eğitim sistemi geliştirmişlerdir. Bu sistem, çocukların dini eğitimini vurgular ve genellikle cinsiyetler arası ayrım yapar. Erkek çocuklar genellikle Yeshiva adı verilen dini okullarda eğitim alırken, kız çocuklar Yahudi kadınlarının geleneksel rolleri ve dini yasaları öğrendikleri okullara giderler. Bu eğitim sistemi, çocukları modern dünyadan izole etme eğilimindedir ve genellikle evlerinde veya toplulukları içinde kendi dini kültürlerini korumalarını teşvik eder.

Haredi topluluğunun ilişkisi ve etkileşimi

Haredi toplulukları genellikle dış dünyadan izole olma eğilimindedir ve kendi içlerine kapanık bir yaşam tarzını benimserler. Modern teknolojiyi sınırlarlar ve dış dünyayla sınırlı etkileşimde bulunurlar. Bununla birlikte, bazı Haredi toplulukları, dış dünyayla daha fazla etkileşimde bulunabilir ve iş veya ticaret gibi alanlarda faaliyet gösterebilirler. Ancak, bu etkileşimler genellikle sıkı dini kurallara göre düzenlenir ve dini gerekliliklere uygun olarak yapılır.

Haredi Yahudileri ve modern dünya

Haredi toplulukları, modern dünyanın getirdiği birçok yeniliği reddeder ve kendi geleneksel yaşam tarzlarını korumak için çaba sarf ederler. Bununla birlikte, bazı Haredi grupları, modern tıp ve teknoloji gibi alanlarda belirli bir esneklik gösterebilirler. Örneğin, modern tıp hizmetlerinden yararlanabilirler, ancak dini inançlarına uygun olarak bunları kullanırlar. Diğer yandan, bazı Haredi toplulukları modern eğitim sistemine karşı çıkabilir ve çocuklarını kendi içlerindeki dini okullarda eğitmeyi tercih ederler.

Sonuç

Haredi Yahudileri, geleneksel Yahudi inançlarını ve uygulamalarını son derece katı bir şekilde takip eden ve modern dünyadan izole olmuş topluluklardır. Bu grup, genellikle Ortodoks Yahudilik içinde özel bir kesimi temsil eder ve Hasidik ve Litvanya geleneği altında farklı alt gruplara ayrılır. Haredi toplulukları, yaşamlarını dini yasalara ve geleneklere göre düzenlerler ve genellikle dini eğitimlerini vurgularlar. Bu topluluklar, dış dünyadan izole olma eğilimindedirler ve modern dünyanın birçok yönünü reddederler. Ancak, bazı Haredi grupları modern tıp ve teknoloji gibi alanlarda belirli bir esneklik gösterebilirken, diğerleri modern eğitim sistemine karşı çıkabilirler.