TSMC Lideri: “Kimse TSMC’yi Zorla Denetim Edemez”

Samuag

New member
Tayvanlı TSMC, bildiğiniz üzere Asya’nın ve hatta dünyanın en kıymetleri şirketlerinden biri. Öte yandan Tayvan onlarca yıldır jeopolitik bir belirsizlik ortasında ve son periyotta Çin ile ilgili olayları gündemden düşmüyor. Çin’in komşu Tayvan’ı işgal etmesi pek muhtemel görünmüyor.

ABD haber kanalı CNN, TSMC lideri Mark Liu ile bir röportaj yaptı ve burada iddia ettiğiniz üzere Pelosi’nin Asya tipi da konuşuldu. ABD Temsilciler Meclisi Lideri Pelosi, Tayvan da dahil olmak üzere Asya ülkelerini “Hint-Pasifik bölgesinde karşılıklı güvenlik, ekonomik iştirak ve demokratik yönetim” konusunda temaslarda bulunmak üzere ziyaret etti. Çin elbette Tayvan’ın seyahat programında olmasını istemiyordu ve “kuvvetli önlemler” alacağını bile söylemişti.

Çin’in adayı ele geçirme ihtimaline değinen TSMC lideri, bu biçimde bir hareketin TSMC’yi yok edeceği kararına vardı.

Kimse TSMC’yi zorla denetim edemez. Bir askeri güçle ve işgal ile karşılaşırsak TSMC fabrikaları çalışamaz hale gelir. Savaşın kazananı yoktur, herkes kaybeder.

Röportaj sırasında Liu’nun lisana getirdiği bir öbür değişik nokta da savaşın anlamsızlığıydı. Liu, Rusya-Ukrayna savaşının Çin’in Tayvan işgaliyle karşılaştırılamayacağını, lakin kararın şu anda gördüğümüzle birebir olacağını söylemiş oldu. Ayrıyeten bu biçimde bir senaryoda tüm tarafların ziyanlı çıkacağını lisana getirdi.

TSMC, Tayvan haricinde fabrikalar inşa etmesine karşın önde gelen teknoloji tesislerini adada tutmayı planlıyor. Yarı iletken devi, kısa mühlet evvel 3nm yol haritasını ve 2nm teknolojisinin bilgilerinı açıklamıştı.