Apple M1 Takviyeli Birinci Linux Dağıtımı: Asahi Linux

Samuag

New member
Apple Silicon için hazırlanan Asahi Linux her insanın kullanmasına sunuldu ve Apple M1 yongalar için mahallî dayanak sunan birinci Linux dağıtımı olarak karşımıza çıkıyor. Bu bir alfa sürümü olduğundan dolayı kusurların ve kimi kıymetli eksikliklerin olabileceğini baştan belirtelim. Lakin geliştirme grubu, “ileriye yönelik olarak her şeyin daha süratli ilerleyeceğini” söylüyor.

Geliştirme takımı bir blog gönderisinde, “Sonunda bu adımı attığımız ve Apple Silicon’da Linux’u herkese sunmaya başladığımız için hakikaten heyecanlıyız” dedi. Daha da değerlisi, Asahi Linux’u Mac’inize yüklemek için jailbreak yapılmış bir aygıt gerekmiyor. Ayrıyeten macOS yüklemenizin güvenlik seviyesi olumsuz etkilenmezken FileVault, iOS uygulamalarını çalıştırma ve Netflix’i 4K olarak izleme üzere Mac özellikleri devam edebilir.

Takım bir sistem ihtiyaçları listesi, bir heyetim kılavuzu ve (uyumlu olmayan) özelliklerin bir listesini de paylaştı. Lakin bu alfa sürümü evvela “geliştiriciler ve ileri seviye kullanıcılar için” tasarlandı.

Asahi Linux Alpha’yı şu anda macOS 12.3 ile daha sonraki sürümlere sahip bir M1, M1 Pro yahut M1 Max sisteme kurabilirsiniz ve en az 53 GB boş alana gereksiniminiz var. macOS kısmınızı bir daha boyutlandırmak (gerekirse) ve yeni işletim sisteminizi kurmak üzere nazaranvler için sizi yönlendirecek olan yükleyiciyi çalıştırdıktan daha sonra Asahi Linux Masaüstüne erişebilirsiniz. Ayrıyeten sisteminizi hazır hale getirmek için bir heyetim sihirbazı sunuluyor.

Asgarî Asahi Linux ve sadece UEFI ortamı için suram seçenekleri de mevcut. bu biçimdece USB kontaklı bir şoförden işletim sistemi yükleyicisini başlatabilirsiniz. tıpkı vakitte çalışmayan kimi özellikleri var:

• DisplayPort
  • Thunderbolt
  • HDMI
  • Bluetooth
  • GPU hızlandırma
  • Görüntü codec hızlandırma
  • Neural Engine
  • CPU deep idle
  • Uyku modu
  • Kamera
  • Touch Bar
Birtakım uygulamaların kullanması ise alfa sürümünde düşünceli. Chromium çalışmıyor ve Emacs’ta meseleler var.