ABD’nin Çin Baskısı Artıyor: üç boyutlu NAND Üretimi Etkilenebilir

Samuag

New member
ABD hükümeti, Çin’in gelişmiş fabrikasyon süreçleri kullanarak mantıksal çipler üretmesini engellemek için son senelerda birtakım adımlar atmıştı. Mantıksal çiplere ek olarak, ABD yetkilileri artık Çin’in üç boyutlu NAND üretim sanayisine darbe vurmak için yeni tedbirler almayı düşünüyor. Olur da kısıtlamalar hayata geçerse yerli üreticilerin yanı sıra Samsung ve SK Hynix üzere isimler de bu durumdan etkilenecek.

Yole Intelligence’a nazaran Çin merkezli YMTC şu anda global üç boyutlu NAND üretiminin yaklaşık %5’lik dilimini kapsıyor. Samsung, SK Hynix ve YMTC’yi sırf Çin üretim tesisleri açısından hesaba katarsak, bu şirketler üç boyutlu NAND üretiminin yaklaşık %23’lük kısmını üstleniyor.

ABD’li yetkililer daha evvel ulusal güvenlik tasalarını öne sürerek Çin’e gelişmiş çip üretim araçlarının sevkiyatını kısıtlamıştı. Bu yaptırımlara 10nm yahut daha gelişmiş teknikler dahildi, lakin geçtiğimiz haftalarda yaptırımların 14nm’ye kadar genişletileceği konuşuluyordu. Artık ise kısıtlamaların NAND bellek üretimine gerçek kayacağını görüyoruz.

Eğer beklentiler gerçekleşirse, bu hareket sadece Çinli üç boyutlu NAND üreticilerini değil, beraberinde Çin’e büyük ölçülerde ekipman satışı yapan Applied Materials, KLA ve Lam Research üzere ABD merkezli şirketlere de ziyan verecek.